Вінничан запрошують на фестиваль “Картопля по-уланівськи”

21 серпня 2021 р. на Вінниччині в Уланівській сільській громаді вперше відбудеться кулінарний фестиваль «Картопля по-уланівськи». Його ініціаторами виступили представники команди “Української Стратегії Гройсмана” – очільник Уланівської громади Олександр Гоцуляк та депутат Вінницької обласної ради Ірина Івасюк. Про передісторію фестивалю та його програму вони розповіли сьогодні, 19 липня, під час прес-конференції.
Вінниччина багата на кулінарні традиції. які мають стати основою для розвитку гастромаршрутів в області та створенню унікальних туристичних магнітів в громадах. Уланівська громада має свою “родзинку” – всесвітньо відому страву картоплю по-уланівськи, тому ця страва стала центральним елементом гастрономічного фестивалю, – сказала Ірина Івасюк.
Картопля по-уланівськи заслуговує на те, щоб стати “туристичним магнітом” не лише для нашої громади, а й для всієї Вінниччини, – додав Олександр Гоцуляк. – А на першому фестивалі ми спробуємо розкрити таланти мешканців всіх 34 сіл, які входять до складу нашої громади.
Фестиваль має на меті популяризацію унікальних страв подільської кухні, а саме картоплі по-уланівськи. Цей рецепт – знаний і популярний по всьому світові. Його було створено простою селянською жінкою Глафірою Дорош, яка мешкала в с. Уланів. Напрочуд смачна і проста в приготуванні страва швидко й надовго посіла місце в меню ресторанів, не кажучи про те, що стала традиційною стравою у домівках вінничан. Водночас авторський рецепт Глафіри Дорош дає можливість кожній господині й кожному кухару поекспериментувати – додавати різні поливи, трави чи прянощі. створюючи на його основі власний кулінарний шедевр.
Під час прес-конференції відомий краєзнавець Микола Дорош розповів історію створення цієї страви, яка сягає 60-х років минулого століття. Методистка Хмільницького районного будинку культури Оксана Гавура поділилася інформацією про те, як готується внесення рецепту картоплі по-уланівськи до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, а директор будинку Андрій Бохнюк виконав авторську пісню, присвячену цьому кулінарному шедевру.
Фестиваль «Картопля по-уланівськи» матиме яскраве етнографічне й кулінарне забарвлення. Організаторами визначено чотири локації – етно-зона, фудкорт, дитяча та лаунж, окрім того кожен населений пункт Уланівської громади презентуватиме авторські страви на основі рецептів Глафіри Дорош, адже відомо, що вона створила не лише популярний рецепт картоплі по-уланівськи, а й інші кулінарні цікавинки.
Насичена програма фестивалю передбачає:
– проведення кулінарного майстер-класу від зірки телепроєкту «МайстерШеф» Ігоря Місевича;
– дегустацію картоплі по-уланівськи та інших популярних страв, приготовлених професійними кухарями та кулінарами-аматорами;
– творчі презентації сіл, які входять до складу Уланівської сільської громади;
– виступи популярних музичних колективів – гуртів «Глорія» та «Водограй», сольних виконавців;
– музичні та спортивні конкурси, змагання для дітей і дорослих;
– тематичну презентацію «Картопля у символіці територіальних громад країн світу»;
– тематичні яскраві фотозони;
– лаунжзона;
– мінімузей Глафіри Дорош.
Організатори фестивалю “Картопля по-уланівськи” переконані, що даний захід стане традиційним, розкриє багатий потенціал подільської кулінарної культури та сприятиме зростанню туристичної привабливості Уланівської громади
Партнерами фестивалю виступили: Уланівська сільська рада, Хмільницька районна рада, Молодіжний центр “Квадрат”, ГО “Культурний Всесвіт”.