, 9 Лютого
booked.net

На Вінниччині 14 людей отруїлися грибами

Щороку у Вінницькій області реєструються випадки отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти. За інформацією Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, протягом 6 місяців поточного року було зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами із 7 потерпілими, серед них – одна дитина.

З липня по сьогоднішній день статистика поповнилась ще шістьма випадками. У Вінниці – 2, у Могилів-Подільській територіальній громаді – 4 та у Гайсинській, Жмеринській, Козятинській, Калинівській і Хмільницькій ТГ – по 1 випдку. На сьогодні з початку року від отруєнь грибами потерпіло – 14 осіб з них 3 дитини.

Основна причина отруєнь – це вживання різних видів дикорослих грибів (рядовки, сироїжки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки тощо), як свіжих з порушенням термічної обробки (лише відварені, або лише обсмажені), сушених (без термічної обробки), так і маринованих (куплених з рук).

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Як не отруїтися грибами

-Не купуйте гриби на стихійних ринках

-Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

-Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

-Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

-Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

-Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

-Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

-Не куштуйте сирі гриби.

-Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

-Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

-Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

-Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Основні симптоми:

-нудота. блювота;

-різкий біль у животі;

-діарея;

-запаморочення;

-підвищення температури тіла;

-зниження пульсу;

-задуха. судоми;

-марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря! Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Також категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Останні новини

Новини

8 Лютого
7 Лютого
6 Лютого